Королівські витребеньки





Тепер час визначитися чим буде ласувати наша королева саду.   Задля певності краще зробити повний аналіз ґрунту (тобто вміст макроелементів - фосфору, калію, азоту, гумусу та мікроелементів, а також його кислотність), а далі звісно міксуємо те чого не вистачає, тобто йдемо шляхом покращення :). Механічний стан ґрунту та його тип можна визначити візуально. Для цього потрібно зволожити жменьку землі водою та спробувати щось із неї зліпити. Якщо нічого не виходить (земля розпадається), то у вас пісчаний ґрунт, якщо його можна розкатати шнурочком, - то це легкий суглинок, якщо ви відвідували гурток гончарства зможете зкрутити цей шнурок в кільце, - то маємо справу з глинистим ґрунтом.

 В ідеалі оптимальний ґрунт для троянд це легкий родючий суглинок, багатий на гумус, з доброю проникністю, а також поживні чорноземні ґрунти. Крім того, троянди полюбляють ґрунти зі слабкокислою реакцією в межах pH 6-6,5. Якщо ви щасливий власник саме такого скарбу, краще час від часу перевіряти стан ґрунту та поповнювати запаси раз на 2-3 роки і він вам буде дуже вдячний :).

Пісчані та супісчані ґрунти занадто легкі (маю такі на моїй ділянці), часто з порушеною структурою, поживні речовини з них швидко вимиваються, вода не затримується, а спекотним літом ці ґрунти занадто швидко та сильно прогріваються. Якщо цей варіант ваш, то треба трохи попрацювати, - додати глину, перепрілий гній (конячий чи коров'ячий, перший особливо цінний для троянд), дерновий ґрунт, компост, торф та вапно. Якщо безпосередній зв'язок з природою ви давно втратили або до однієї корівки на селі черга за гноєм на декілька років)), то звісно ви можете використовувати сучасні органічні добрива (біокомпост, гранульований пташиний послід), які можна придбати у квіткових магазинах, на ярмарках, у будь якій агро крамничці. Про останнє трохи пізніше, трохи докладніше.

Для важких, глинистих ґрунтів необхідно створити дренаж, тобто додати пісок, той же гній, компост, торф, тобто створити оптимальні умови для доступу повітря до коренів, інакше рослинка буде хворіти.

На погляд багатьох досвідчених садівників, не варто використовувати лише один тип добрив. Найкраще застосовувати суміш мінеральних та органічних добрив.  Із мінеральних добрив можна взяти як вітчизняні суміші так і закордонні. Декілька років я використовувала мінеральні добрива пролонгованої дії, здається, німецького виробництва. Ці добрива вносяться раз на три місяці і дуже економні (1 кг добрива на 8 дорослих кущів мені вистачило років на 3-4) і картинка мене також вельми тішила :). При традиційному підході об'єми добрив в середньому такі: на 10 кг органічних добрив додаємо 20-30г фосфорних добрив, 15-25г азотних, 10-15г калійних добрив та 10-15г вапняка на 1м2 . Вапняк особливо актуальний, якщо ґрунт легкий супісчаний, бо він найбільш схильний до підкислення, яке спричиняють азотні добрива. Це звісно середньостатистична формула, яку потрібно коригувати у відповідності до типу, стану ґрунту, при цьому дотримуючись правила, що легкий голод краще за переїдання :).





Designed by Freepik

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Мульчирование роз гранитным щебнем

Статьи зарубежных авторов. О почве.

Размножение роз отводками. Практика