Чому саме штамбові троянди та про вибір ділянки для троянд


Чому саме штамбові троянди та про вибір ділянки для троянд

Мабуть треба з початку пояснити, чому саме штамбові троянди мої улюблениці..  Причина мабуть глибоко психологічна і полягає загалом у тому, що я не люблю простих завдань))) Мета, як на мене, повинна мати якісь перепони на шляху, бо перемога тоді буде ще солодше. Можете собі уявити, яке цікаве в мене життя))))

Я звісно трохи перебільшую, для драматизму, але щось таке є))). Штамбові троянди більш вимогливі щодо поживних речовин, мають особливості при підготовці їх до зими та й, якщо починати ще з вирощування прищепи з насінинки, потребує терпіння й часу. Але головне, як не крути, це окраса саду. Звичайний садочок перетворюється на англійський аристократичний сад вже з першою трояндою на штамбі, а англійські сади, це вже витвір мистецтва...

Думаю, що не знайдеться людини що може залишитися байдужою до такої троянди. Будьте певні, сусіди, друзі та друзі друзів будуть ходити до вас на екскурсії)))...






Та справа це серйозна і потребує серйозного підходу. Перш ніж починати процес "народження" штамбової троянди, треба попіклуватися про майбутнє "місце проживання" троянди, тобто знайти правильну ділянку. Вам потрібні будуть навіть цілих три діляночки, одна для вирощування прищепи, інша для прищеплених молодих троянд і третя для тих троянд, що довели свою життєздатність та сказали що готові до зими і щасливого подальшого життя))).

Так от, троянди потребують добре освітлені ділянки землі, захищені від північних та північно-східних вітрів. Це особливо актуально для молодих штамбових троянд, позаяк у перші 2-3 роки крона досить тендітна, особливо у місці щеплення. З іншого боку застій повітря також потрібно виключити.

Оптимальний варіант це тепла сонячна ділянка з невеликим нахилом (близько 10 градусів) на південь, південний-захід чи південний-схід.

Необхідно також передбачити щоб на ділянці не було застою талої чи дощової води,  а якщо є така небезпека, то створити добрий дренаж, бо троянди будуть випрівати. Дренаж,- це комплекс дій спрямований на збільшення водопроникності ґрунту. Для цього потрібно, додати в ґрунт пісок, а в більш тяжких випадках зробити таке. Треба зняти верхній, більш важкий шар ґрунту (якщо треба то додати туди добрива), потім насипати шар гравію, щебеню, піску, керамзиту так щоб шар становив близько 25-40 см і знову присипати знятий верхній шар ґрунту на місце. Потрібно мати на увазі, що коренева система прищеплених троянд, досить сильна, тому рівень ґрунтової води повинен бути не вище ніж 0,8-1,2 м. Звісно що троянди не люблять рости поряд з потужними деревами чи кущами (бо ховатися у тіні то не про нас))).

Ось такі базові умови: достатня кількість сонця (тільки не бажано розташовувати троянди близько від суцільної огорожі, яка може розжарюватися на літньому сонці та додатково підігрівати троянди), вода, легенький вітерець... Загалом, - курортні умови ...))







Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Мульчирование роз гранитным щебнем

Статьи зарубежных авторов. О почве.

Размножение роз отводками. Практика